September 7, 2013

Rainbow in my heart

 Hi assalamualaikum...

Tahun ni beraya aku belajar buat kek rainbow...mcm menarik je kalau budak2 datang...so cari la resepi kat internet...pas tu terjumpa la resepi martha stewart...tapi masa nak dekat raya tu pegi kedai kek sayang terbeli pulak tepung kek butter....kekekeke...lagi senang guna tepung instant...tggl tambah butter, telur & pewarna je....

Masa buat kat kampung tu mcm tak cantik sgt...kek pung tebal giler sbb terguna byk tepung..so masa open house kat SP buat balik...baru cantik...susunan color pung betul...oleh sebab semua buat 6 color je aku pung buat 6 color je la...ada jugak yg ckp pelangi 7 color....

Tapi tang deco tu failed la...nak sapu cream cheese bg rata n smooth tu tak reti lagi....kene masuk kelas deco ni...tapi diorg ckp sedap...Alhamdulillah...ala setakat guna tepung instant tu klu xsedap jugak xtau la...kekekeke...




malam tu ini je yg tinggal...

July 31, 2013

Pavlova with love

Pavlova ni aku buat masa birthday En.Jerry bulan Januari hari tu...tapi lupa nak update...so ari ni update sekali la..kikiki...

Resepi ni aku amik kat blog Cik Epal...memang sedap & senang je membuatnya..kalau korang nak resepi tu boleh klik kat SINI


 meringue yg dah siap

 pavlova yg dah siap masak

 pavlova yg disalut krim

Taburkan buah-buahan kesukaan anda &
masukkan dalam peti sejuk

Pavlova ni manis..Rangup di luar lembut di dalam :)


Siap untuk di makan!

p/s : Terima kasih Cik Epal utk resepinya..Semoga Allah memberkatimu ;)

Choc chips famos amos

Assalamualaikum...

Hi pekabo?posa ke?hehe

Malam tadi aku wat kueh raya yg 1st lps tu upload gambar kat fb..saje la nak share...lepas tu ramai pulak yg mintak resepi...ala yg tak mintak tu tapi nak pung ramai tu....kikiki...takpe aku bagi free je sbb aku pung dpt free je resepi ni...

Alkisahnya resepi ni dah dpt 3 thn lps dari sebuah blog..yg menariknya akak tu ckp dia beli resepi ni dari famos amos berharga RM250...wawawa...sdp la mcm tu kan...tapi aku taktau la dia ckp betul ke menipu...kalau dia menipu kira aku pung menipu la...tapi yg penting choc chips ni memang sedap...rasa mcm kt famos amos tu...

Aku bagi ikot resepi asal ye...Kalo ikot resepinye banyak giler dapat biskutnye...masa 1st time aku buat tu jenuh aku menggetel sensorang..So kali ni aku wat setengah je (◕‿-) kalau ikut resepi asal dia jadi terlalu kembang bila dah masak nanti...so aku modify sket...aku lebihkan tepung gandum..jgn byk sgt dlm secawan je ke...lepas tu kalau nak comey, bulat2 choc chips kita tu sebesar duit syiling 20c masa nak bakar tu...

ok mari kita salin resepi...aku ulang skali lagi ni resepi asal tau :)

Bahan2 :

2 cawan butter
3 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
2 sudu soda bikarbonat
2 cawan gula halus
2 cawan gula perang
5 cawan oat yang dimesin halus
24 oz choc chips
1 sudu kecil garam
18 oz coklat cadbury yg diparut
4 biji telur
2 sudu kecil baking powder
3 cawan chopped nuts(walnut/ almond/ hazelnut) kalau nak la..
1 sudu kecil esen vanilla

Cara2 :
  • pukul butter & gula
  • masukkan telur & esen vanilla
  • tambahkan tepung, oat, garam, baking powder & soda bikarbonat
  • masukkan choc chips, cadbury yg dah diparut & kekacang. Gaul sampai sebati
  • bulatkan & leperkan & jarakkan 2 inci antara biskut
  • bakar 10minit @375 degrees

Selamat Mencuba!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...