July 24, 2010

k.o.c.i

Semalam berkobar2 nak wat kueh koci. Pagi2 lg dah pi pasar taman ria. Eh pengumuman! Pagi En.suami adalah pukul 11.01 am paling cepat. Harap maklum ;)

Sampai kat sana semua bahan ada kecuali daun pisang. Susah betul nak cari daun pisang kat sini. Kat econsave pung takde gak. Kat tesco pung takde gak. Sakit hati. Pas tu staf en.suami kak ani cakap kat umah dia ada tapi kena esok la. Kena la tunggu esok.

Tapi en.suami telah membelikan aku periuk pengukus tu. Mulanye aku nak kukus dlm rice cooker je. Tapi dah dpt periuk tu kembang hati aku. Walaupung aku ni penyegan sket ke dapur tapi bila dah dpt brg2 dapur cam tu mcm2 la nak dikukusnya nanti. Ikan jenahak stim pung sedap gak ni...wink~wink

Pagi ni bila dpt daun pisang dr kak ani aku pung memulakan projek koci-koci hota hei...hehe..nak sedia kan daun pisang, inti & dohnye kejap je. Nak membalut kocinye tu yg berejam. Lupa nak blajo balut koci sudahnya aku balut mcm nasi lemak je. huhu....dan setelah aku membaca komen2 di blog, itu adalah perkara biase bg yg 1st time balut koci. hehe ayat penyedap hati.

Bahan-bahan ( 20 biji )

  • BAHAN2 UNTUK DOH:-
  • 500 g tepung pulut
  • 1 1/2 santan
  • BAHAN2 UNTUK INTI:-
  • 1 biji kelapa berkulit basah (yg tidak terlalu tua)
  • 1/2 cawan gula Melaka
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 helai daun pandan, disimpul
  • 1/2 cawan air
  • BAHAN2 LAIN:-
  • Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci.
  • Minyak kelapa secukupnya (minyak makan pun boleh)
  • 1 cawan pati santan + secubit garam

UNTUK INTI:- Kelapa diparut putih. Masukkan gula melaka ke dalam periuk bersama gula pasir dan air. Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali. Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit. Angkat dan sejukka

UNTUK DOH:- Tuang santan sedikir demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. Jika kurang air tambah sedikit lagi.

UNTUK MEMBUAT KUEH KOCI:- Ambil sehelai daun pisang, sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi. Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti.

Tutup inti dgn doh dan bubuh satu camca teh santan pekat.

Kemudian lipat seperti biasa samada seperti bantal or piramid

Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak. Banyak atau kurang jumlah kueh koci bergantung pada saiz kueh masing2. Tak lupa terima kasih padan bonda mat atas tunjuk cara utk resepi ini. Selamat mencuba..

p/s : tadi en.suami cakap sedap...lagi sedap dr yg kat kedai tu..intinya sedap..tapi kurang minyak..hehe..ada setengah yg melekat kat daun pisang


failed membalut koci

letak minyak kat daun pisang jgn bg melekat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...